Mindenkit érint a körömgomba?

A körömgomba megakadályozása nem feltétlenül a teendő listájának elején található, de lehet, hogy nem ártana, ha ott szerepelne. A gombák szinte mindenhol megtalálhatók a környezetünkben, és különösen szeretik a sötét, nedves, meleg helyeket, mint amilyen a cipője is. Ez megkönnyíti a körömgomba fertőzés (onychomycosis) terjedését.

Az összes köröm rendellenesség felét a köröm gombás megfertőződése okozza, és bárki elkaphatja azt, ez a betegség ma már a népesség körülbelül 14% -át érinti. Tegyen érte Ön is, hogy ez a szám ne növekedjen.

Hogyan terjed a körömgomba fertőzés?

A körömgomba fertőzést leggyakrabban a dermatofitoknak nevezett mikroszkopikus organizmusok okozzák. Ezek az organizmusok a keratinból táplálkoznak, amely a körömben és a hajban található meg.

Számos tényező növeli a körömgomba fertőzés kialakulásának kockázatát. A rossz lábbeli használata például gyakran előidézheti a körömgomba fertőzést. Ha esetleg a körmöket a cipők nyomja, akkor azok gyengülni fognak és jobban ki lesznek téve a gombáknak.

 

A körömgomba miatt a köröm vastag, elszíneződött és törékeny lesz. Ha a köröm megvastagodik, fájdalmas lehet és nyomást gyakorolhat a körömágyra is. A körömgomba azt is okozhatja, hogy a köröm elválik a körömágytól. Ez nagyon fájdalmas lehet, és nehézségeket okozhat a járásban.

A körömgomba fertőzéstől megszabadulni nehéz lehet, mivel ellenálló lehet a kezeléssel szemben, amely hónapokig is eltarthat. A megelőzés fontos, mivel ha a gombás fertőzés bekerül a körömbe, sokkal nehezebb kezelni.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos szokást a körömgomba megelőzésére:

Az egészséges lábak a jó higiéniától függenek, ezért fontos, hogy a lábujja tiszta és száraz maradjon. Kövesse ezt a hét tippet a körömgomba fertőzés elkerülése érdekében:

  1. Vágja le a körmöket helyesen. Vágja le a körmöket megfelelően fertőtlenített körömvágó ollóval, és ügyeljen arra, hogy egyenesen vágja azokat. Hasznos lehet egy körömreszelő használata is, hogy az éles széleket tompítsuk, megelőzve azok benövését.
  2. Viseljen megfelelő méretű, kényelmes cipőt. A cipőknek semmilyen módon nem szabad megsérteniük a körmöket. Kerülje el, hogy csúszkáljon a túl nagy cipőben a lába, és ne szorítsa be a lábát a szükségesnél kisebb cipőbe.
  3. Válasszon jól szellőző cipőt. Minél több levegő képes keringni a lábad körül, annál szárazabbak lesznek, így pedig kevésbé fogékonyak a körömgomba fertőzésre. Legjobb, ha légáteresztő anyagból, például bőrből vagy vászonból készült cipőt hord.
  4. Cserélje gyakran cipőjét. A tegnapi izzadt edzéstől még mindig nedves cipő használata csak növeli a körömgomba fertőzés kockázatát, ezért fektessen be néhány csere cipőbe, és hordja azokat felváltva. Ne viseljen ugyanazt a cipőt két napig egymás után. Hagyja őket kiszáradni két használat között. És ügyeljen arra, hogy a szabadban szellőztesse azokat, ahol alaposan kiszáradhatnak.
  5. Kerülje a mezítláb járását a nyilvános területeken. Öltözők, nyilvános medencék, zuhanyzók és hasonló területek gombáktól hemzsegnek, csak arra várva, hogy továbbterjedjenek a lábaira. Nedves környezetben mindig viseljen papucsot, szandált vagy zuhanycipőt.
  6. Rendszeresen fertőtlenítsen. Dörzsölje le a zuhanyt, és tisztítószerrel fertőtlenítse. Permetezze be cipőit antibakteriális spray-vel, különösen, ha zokni nélkül viselte őket, és minden zoknit forró vízben mosson ki, hogy elpusztítsa a gombákat. Naponta mossa meg a lábát, ügyelve arra, hogy utána alaposan megszárítsa őket, különösen a lábujjak között, ahol a nedvesség beszorulhat.
  7. Szórja be a cipőjét gomba ellenes porral. Használjon gombaellenes port a gombák távoltartáshoz. Szórja a port a zokniban és a cipőben minden viselet előtt, hogy megakadályozzák a gomba spórák növekedését. Ez különösen fontos forró időben, amikor a lábai hajlamosabbak az izzadásra.

Amennyiben már elkapta a körömgomba fertőzést, akkor mindenképpen látogasson el a koromgombadoktor.hu oldalra, és tudjon meg többet az otthoni lézeres körömgomba eltávolító készülékről, hogy minél hamarabb sikerüljön megszabadulnia ettől a kellemetlen fertőzéstől.