Miért kell kezelni a körömgombát?

A súlyos egészségügyi problémákhoz képest, mint például a rák vagy a cukorbetegség a körömgomba által okozott megsárgult körmök meglehetősen jelentéktelennek tűnnek. Mivel a körömgomba (onychomycosis) általában nem fájdalmas, sok ember elhanyagolja a kezelését. Noha sok ember egyébként egészséges és csak kozmetikai problémának tekinti, a körömgomba által megfertőzött köröm figyelmen kívül hagyása a rossz megjelenésen túl egészségügyi következményekkel is járhat. Éppen ezért összeszedtük, melyek lehetnek ezek, ha elhanyagoljuk a kezelését.

A körömgomba okozta fertőzés lehetséges szövődményei:

 

Lábfájdalom. Az idő múlásával a körömgomba által megfertőződött köröm vastaggá válhat és formája torzulhat, amely fájdalommal járhat. Olyannyira, hogy ez a cipő viselésekor meg is nehezítheti a járást.

A gomba terjedése. A kezeletlen körömgomba gyakran a lábon tovább terjedhet a körmöt körülvevő bőrre. Ezt jelezheti a viszkető, piros, repedt bőr. Ha egész nap cipőt és zoknit visel, és az egyik köröm megfertőződött, akkor az könnyen terjedhet, mivel a körömgomba számára a meleg, sötét, nedves környezet a legkedvezőbb.  

 

Elterjedt fertőzés. A köröm gombás fertőzésnek ez a szövődménye különösen nagy aggodalomra adhat okot a cukorbetegségben és az immunrendszert gyengítő egyéb krónikus betegségekben szenvedők számára. Ha a körömgomba elterjed a bőrön, és annak megrepedését okozza, akkor a baktériumok bejuthatnak. Ez bakteriális cellulitist okozhat, amely duzzadt, vörös bőrt eredményez, és amelyet antibiotikumokkal kell kezelni. A cellulitis súlyos eseteiben a fertőzés bejuthat a véráramba és halálos lehet.

 

Körömvesztés. A körömgomba által fertőzött körmök elkülönülhetnek a körömágytól, amelyet onycholysis néven ismert állapotnak neveznek. Ebben az esetben a köröm laza részét el kell távolítani. Még ha a fertőzött köröm nem is lazul meg, akkor is el kell távolítania, ha a gomba nem szűnik meg a hagyományos kezelésekkel. Ebben az esetben egy olyan eljárást alkalmaznak, amely segítségével a teljes köröm eltávolításra kerül.

 

A körömgomba tüneteinek kezelése: Ha gyanítja, hogy körömgombás fertőzése van, keresse fel orvosát. Így a doktor vehet egy kis mintát a körméből, és elemezheti a gomba jelenlétének megerősítésére. Ha a teszt pozitív, akkor a gomba kezelésére orális vagy helyi gombaellenes gyógyszert írhatnak elő.

Amennyiben a körömgomba már megjelent körmein, illetve végleges és biztos megoldást keres rá, akkor látogasson el a koromgombadoktor.hu oldalra, és ismerkedjen meg a lézeres körömgomba kezelővel, hogy a lehető leghamarabb megszabadulhasson a kellemetlen tünetektől.