Mi a körömgomba?

A legkedvezőbb hely a körömgomba szaporodására a kézujjak valamit a lábujjak körmét alkotó elhalt szövet. Mivel hosszú ideig vannak csizmába vagy cipőbe zárva a lábak, ami ráadásul a gombák számára kimondottan kedvező, nedves és meleg környezetet teremt.

Az körömgomba egy nagyon gyakori és kellemetlen megbetegedés olyannyira, hogy ez hazánkban akár a 10%-át is érintheti a lakosságnak.

A kiváltó oka ennek a fertőzésnek a dermatofita fajtájú gomba, és kimondottan nehéz lehet a kezelése amiatt, mert megnehezíti a köröm kemény jellege, hogy a kezelések során a fertőzéshez képes legyen behatolni az alkalmazott kezelés, illetve az sem egy kedvező tényező, hogy akár hónapokig is eltarthat a köröm lenövése.

Mik lehetnek a körömgomba tünetei?

Ugyan a kéz körmein is megjelenhet a körömgomba, azonban a lábkörmökön sokkal gyakoribb az elterjedése. Ez amiatt van így, mert a lábbelik hordása során sokszor vannak nedves környezetben a lábkörmök, illetve csökkent a vérellátásuk, és lassabban is növekednek, mint a kéz körmei.

Amennyiben nem biztos abban, hogy körmei egészségesek érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.

A következőkben összeszedtünk néhány jellemző tünetet, amikre fontos lehet odafigyelni:

 

  • Hajlamosak lehetnek megvastagodni az idő múlásával a lábkörmök, azonban ha megváltozik a köröm színe, sötétzöld, fekete vagy sárga lesz, akkor azt a körömgomba is idézhette elő.
  • Fájdalmas lehet nyomás vagy érintés hatására a körmöm körüli rész, valamint letörhetnek a köröm részei, vagy leeshetnek, valamint viszkethet és kipirosodhat a körömágyat körülvevő bőr.

 

Miért fontos komolyan venni?

Nem szabad félvállról venni a körömgomba tüneteit. Ha viszket a körmünk vagy a lábunk, hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy elegendő csak megvakarni, majd el is lehet felejthetik, esetleg a gombás körmök elrejthetők színes körömlakkal.

Sajnos az az igazság, hogy a körömgomba nem intézhető el ennyivel, hiszen nagyon komoly kellemetlenség és probléma lehet belőle. 50%-a a körömgombával fertőzött betegeknek érez kellemetlen érzést, fájdalmat vagy más módon tapasztalja a romló életminőséget.

Igen zavarba ejtő és csúnya lehet a körömgomba által előidézett elváltozás, és a betegek szociális és munkahelyi életét is negatívan befolyásolhatja, illetve súlyos esetekben akár az érzelmi jóllétükre és önbecsülésünkre is kihathat.

Éppen ezért javasoljuk, hogy amennyiben a fenti tünetek bármelyike fennáll Önnél, mindenképpen konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével!