Elkaphatom a körömgomba fertőzést?

Gondolja, hogy a körömgomba fertőzéstől Önnek nem kell tartania? Ebben az esetben sajnos ki kell ábrándítanunk, hiszen a körömgombát bárki elkaphatja. A köröm elszíneződésének kb. 50% -át a körömgomba okozza (más néven onychomycosis), amelyet nagyon bonyolult kezelni, ha már a fertőzés elterjedt. Ezért kell nagyon nagy figyelmet fordítani a megelőzésre. Emellett ha le van gyengülve az immunrendszere, vagy bizonyos gyógyszereket szed, akkor még hajlamosabb a fertőzésre, és nehezebb lehet a gombafertőzések leküzdése is ebben az esetben.

 

Mi a jó hír? A körömgomba gyakran könnyen megelőzhető. Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket a körömgomba elkerüléséhez.

Gyakran előfordul, hogy a fertőzés sárgás színű foltként kezdődik a köröm végén, és a körömágy alatt növekedik, amely egy nedves, sötét környezet, így tökéletesen alkalmas táptalajt jelent a körömgomba terjedése számára. Innentől kezdve a fertőzött köröm tünetei között szerepelhetnek a sárga vagy barna foltok, a körmök megvastagodása és a köröm leválása. Ha a textúra vagy a szín változása észlelhető, sürgősen keresse fel orvosát.

Tartsa szárazon a kezét és a lábát.

A körömgomba sötét, nedves helyeken terjed, ezért mindig szárítsa meg a bőrt a lábujjai között, közvetlenül tusolás után. A harisnyanadrág és a gumikesztyű hordása egyaránt nagyszerű környezetet teremt a körömgomba növekedéshez, ezért feltétlenül váltson naponta harisnyanadrágot vagy kesztyűt, és mossa ki ez után a harisnyanadrágot, a kesztyűt pedig hagyja, hogy egy éjszakán keresztül szellőzni. Szórjon antibakteriális lábport a lábára és a cipőjére, és edzés után cserélje ki a zoknit, hogy a lábak a lehető legtisztábbak és szárazabbak legyenek.

Mossa ki a zokniját fertőtlenítőszerrel.

Tegyen be egy adag folyékony fertőtlenítőszert a zokni és harisnya végső öblítési ciklusába a körömgomba elpusztításához, vagy áztassa azokat néhány percig fertőtlenítő oldatban.

Áztassa a problémás területeket ecetes oldatba.

Lát néhány foltot a lábkörmein? Áztassa körmeit egy rész ecet és öt rész víz oldatába. Ez segíthet elpusztítani a kezdeti stádiumban lévő körömgomba fertőzést, hiszen a gomba nem élhet savas környezetben.

Védje körmét a sérülésektől.

A körmök sérülése utat vághat a körömágy belsejébe, és így hajlamosabb lehet a körömgomba fertőzésre. Ezenkívül, ha körömkefével szokta dörzsölni a lábát, kerülje ezt a tevékenységet, mert a durva sörték károsíthatják a körömágyat.

Erősítse meg immunrendszerét.

A gyengült immunrendszer hajlamosabbá teszi Önt a gombás fertőzésekre. Ügyeljen arra, hogy a napját olyan tevékenységekkel kezelje, mint például mozgás vagy meditáció, és minden éjszakára legalább 7 órás alvást célozzon meg.

Ha viszont már előrehaladott a körömgomba fertőzése, és a korábban próbált eszközök nem segítettek eltűntetni ezt a makacs fertőzést, akkor keresse fel a koromgombadoktor.hu oldalt, és tájékozódjon az otthoni lézeres körömgomba eltávolító készülékünkről, hogy Önnek is segíthessünk.