A körömgomba kellemetlen tünetei

A körömgomba fertőzés gyakori azoknál az embereknél, akiknek könnyen izzad a lábuk, és sokszor viselnek zárt, nem szellőző cipőket, illetve akik sűrűn járnak uszodába, strandra. Ennek az az oka, hogy ez a nedves környezet a legkedvezőbb a terjedéséhez, és így a körömgomba a köröm és a körömágy közé be tud ágyazódni.

Tehát gyakran előfordul, hogy az ilyen típusú fertőzés a körmöket körülvevő bőrt vagy magát a körmöket fertőzi meg, hiszen a cipő és a zokni meleg, nedves környezetet nyújt, ami a lehető legjobb a körömgomba terjedése szempontjából.

Számos tünet társul ehhez a betegséghez, ideértve a sárga, zöld vagy barna elszíneződést, a köröm törékennyé válását és töredeződését valamint a körömfájdalmat. A csúnya, kellemetlen megjelenés mellett egészségügyi veszélyekkel is együtt járhat a körömgomba, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni a kezelését, ha elkaptuk a fertőzést.

Amennyiben nincs körömgomba fertőzése, akkor is érdemes gondolni a megelőző intézkedésekre, beleértve a lábak mosását és szárítását, különösen a lábujjak között, a körmök megfelelő és gyakori vágását, valamint a más emberek cipőjének hordását lehetőség szerint elkerülni. Ha úgy érzi, hogy körömgomba fertőzése van, javasoljuk, hogy a helyes diagnózishoz minél hamarabb beszéljen orvosával, és tájékozódjon a kezelési lehetőségekről.

A körömgomba tünetei:

  • Hajlott vagy furcsa alakú körmök
  • Sárgás elszíneződött körmök
  • Laza / elváló köröm
  • Körömdarabok megjelenése a köröm alatt
  • Törékeny, törött, megvastagodott köröm

A körömgomba kezelése:

Ha a házi stratégiák és a vény nélkül kapható gyógyszerek nem válnak be a körömgomba eltávolításában, a doktor helyette receptre kapható gyógyszereket fogja ajánlani. Még ha megkönnyebbülést is tapasztal a körömgomba tüneteit tekintve, a jövőben a legtöbbször ismételt fertőzést tapasztalhat.

A körömgomba megelőzése:

Annak elkerülése érdekében, hogy a jövőben körömgomba ne okozzon Önnek kellemetlenségeket, mindig ügyeljen arra, hogy mossa meg a lábát szappanos vízzel. A mosás után fontos, hogy alaposan megszárítsa a lábát, különösen a lábujjak között. A körmök vágásakor ügyeljen arra, hogy egyenesen vágja, ne pedig lekerekített formában. Alapvető fontosságú, hogy az elszíneződött körmöket ne fesse be körömlakkal, mert ez megakadályozza a köröm számára, hogy „lélegezzen”.

Fontos tehát a megelőzés, hiszen rendkívül nehéz lehet megszabadulni ettől a makacs fertőzéstől, kezelés nélkül pedig a körömgomba a többi lábkörömre, bőrre vagy akár a kézkörmökre is átterjedhet.

Ha azt gyanítja, hogy körömgombája van, fontos, hogy azonnal megtalálja a megfelelő kezelést. Tájékozódjon a koromgombadoktor.hu oldalon, és rendelje meg még ma a legbiztosabb megoldást erre a kellemetlen betegségre, hiszen lézeres körömgomba eltávolító készülékünkkel kényelmesen, otthonában szabadulhat meg a fertőzéstől véglegesen.