3 bevált módszer a körömgomba kezelésére

A körömgomba elterjedésének elsősorban a nedves, meleg környezet kedvez, ezáltal könnyen elkaphatjuk nyilvános zuhanyzókban, strandon, uszodában és hasonló helyeken. Valamit különböző tárgyak közös használata során is terjedhet, mint pl. a papucs, körömvágó olló, vagy akár már az olyan cipők használat is kedvez a körömgomba kialakulásának, amelyek nem szellőznek eléggé. Sajnos a körömgomba egy makacs, nehezen kezelhető fertőzés, éppen ezért, ha érzékeli körmein a tüneteit, melyek lehetnek az zöldes, sárgás elszíneződések, köröm leválások, és a megvastagodott köröm, akkor érdemes minél előbb elkezdeni a kezelését.

A körömgomba lehetséges kezelései

Vény nélkül kapható készítmények

Számos olyan készítmény kapható a gyógyszertárakban manapság már a körömgomba kezelésére. Ezek között vannak különböző ecsetelők, krémek, körömlakkok.

Gombaellenes szer az amorolfin, mely helyileg alkalmazható. Ez megváltoztatja a gomba sejtmembránját és azon keresztül hat. A ciklopirox 48 órán belül kezd hatni a körömlemezeken áthatolva. A bifonazole pedig a gombák bioszitézisét két szinten is megakadályozza.

Gyógyszeres kezelés

Sajnos a körömgomba fertőzést nem lehet elhanyagolni. Nem megoldás, a beteg körömrész lereszelése, eltávolítása, hiszen ennyivel nem szüntethető meg a fertőzés, így nagyon lényeges, hogy szakszerűen kezeljük.

Mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni vele, hiszen ő meg tudja vizsgálni a körmöket, ha kell, mintát vesz, majd kitenyésztve ezt laboratóriumban, megállapítja milyen kórokozóval állunk szemben, és ennek megfelelően írja fel a szükséges gyógyszert.

Azok a gyógyszerek, melyek szájon át szedhetőek, védik a fertőzéstől az újonnan növő körmöket, viszont fontos kiemelni, hogy ezeket minimum 3-6 hónapon keresztül kell szedni, és sajnos akkor sem lehetünk teljesen biztosak a körömgomba eltűnésében. Az viszont biztos, hogy ezek a készítmények rendkívül erősek, éppen ezért akár vese vagy máj problémákat is előidézhetnek.

A vény nélkül kapható körömgomba ellenes szerekben az a közös, hogy csak abban az esetben lehetnek hatásosak, ha a körömgomba még a kezdeti stádiumban van. Illetve így is csak akkor, ha igazán kitartóak vagyunk a kezelést illetőleg, hiszen arra nem alkalmasak, hogy a nagyon súlyos körömgombát kiírtsák. Ha vény nélküli szert veszünk, fontos kikérni a gyógyszerész tanácsát, aki képes szakmai segítséget nyújtani számunkra, és az ideális hatóanyaggal rendelkező készítményt kiválasztani.

Lézeres körömgomba eltávolítás

A lézeres körömgomba eltávolítás napjaink egyik újdonságaként tartható számon. A nagy energiájú, speciális lézer fájdalom és sérülés nélkül távolítja el a körmöket megtámadó gombákat.  A kezelést 4-6 hetente, jellemzően 5-7 alkalommal érdemes megismételni. Lábon jellemezően 3-6, míg kézen általában 2-3 hónapon belül jelentkeznek az eredmények.  

Amennyiben tehát szeretne végleges megoldást a kellemetlen körömgomba ellen, akkor érdemes lehet ellátogatni a https://koromgombadoktor.hu/ oldalra, és megrendelni a saját lézeres körömgomba eltávolítóját, hogy minél előbb elkezdhesse a kezelést.